top of page

Könyvajánló gyerekeknek, kiskamaszoknak

Ismeretterjesztő


Dienes Zoltán Pál: Agykalandok - Dienes professzor játékai


Agykalandok

Dienes Zoltán a XX. század matematikatanítási reformjainak világszerte egyik legismertebb, legnagyobb hatású alakja. Csodálatos képességének lényege az volt, hogy a játékok nyelvére tudta lefordítani a matematika jelentős részét. A Dienes játékokat játszva gyerekek és felnőttek szinte észrevétlenül kerültek közelebb a matematikai gondolkodáshoz. A Dienes játékok a sakkhoz és más intellektuális játékhoz hasonlóan szellemi erőfeszítésre késztetnek, és így játszva fejlesztenek. Ez a Dienes játék-gyűjtemény a hazai matematikatanítás legjelentősebb reformerének, Varga Tamásnak a szerkesztői keze nyomát is viseli. Nem csak megismerteti a játékokat, de a melléklet lehetőséget nyújt arra, hogy az olvasó maga elkészíthesse a játékokhoz szükséges eszközöket.



Katie Daynes: Hogyan nőnek a virágok? - Kukucskálj be a fülek mögé!

Hogyan nőnek a ...

Hogyan nőnek a virágok? Hogyan teremnek a magok? Miért hullanak le a levelek ősszel? Ebben a gyönyörűen illusztrált füles könyvben megtalálod a választ! Kicsik és nagyok együtt élvezhetik a természet éves körforgásának felfedezését a több mint 40 kihajtható fül segítségével.






Max Wainewright: Kódgép 1--3. - Programozási útmutató lépésről lépésre

Kódgép

A KÓDGÉP-sorozat a számítógép-programozás világába vezeti be a gyermeket: lépésről lépésre viszi végig őket az alapfogalmaktól kezdve, a Logo, a Scratch, a Python, a HTML és a JavaScript programozási nyelveken át az egészen komplex programozási feladatokig. Hiánypótló módon mutatja be a programozás világát a gyerekeknek, megismerteti velük a legfontosabb alapfogalmakat, alapelveket, és a hibajavítás lépéseit is. Minden kötet végén a megoldások és a minilexikon is segít abban, hogy a gyermek teljes képet kapjon az adott kötetben tárgyalt programokról.




Max Wainewright: Kódgép - Kézikönyv szülőknek és tanároknak

Kódgép

A kötet a felnőtteknek szülőknek és tanároknak nyújt segítséget abban, hogy a KÓDGÉP-sorozat négy kötetében bemutatott anyaghoz biztos hátteret kapjanak: bővebb információkat találnak a kulcsfogalmakról, javaslatokat arra, hogyan segítsék a gyermekeket a problémák megértésében és megoldásában. A kötet további, az alapkötetekben nem szereplő feladatokat is rejt, amelyekkel a gyorsabban haladó gyermekek fejlődését segíthetik. Technikai segítséget és hibajavítási tippeket kapnak minden, a sorozatban bemutatott nyelvhez, vagyis a Logóhoz, a Scratch-hez, a Pythonhoz, a HTML-hez és a JavaScripthez is.


Gyerekjáték az angol! 1 – 5: Time for English

Time for English

A nyelvtanulást nem lehet elég korán kezdeni. Az egészen kis korban elkezdett nyelvtanulás során a gyerekek hamar megtapasztalják, hogy egy fogalmat több szóval is ki lehet fejezni, így gondolkodásuk rugalmasabb, elvonatkoztató képességük jobb lesz, s ezáltal fejlődik az intelligenciájuk.

A rajzfilmek és a képeskönyvek két kisgyerek kalandjait mesélik el, akik megtalálják Ziggyt, a papagájt, és megtanítják beszélni. Sok-sok kalandjuk során a madár megismeri a betűket, számokat, színeket és egyéb hasznos szavakat. Az egyenként 12 perces rajzfilmekkel a gyerekek egyre jobban elsajátítják az angol nyelvet, ha pedig már tudnak olvasni, akkor a könyvben végigkövethetik az adott történetet, amiben egy kis szótár is segítségükre lesz.


Dr. Bálint György, Telegdi Ágnes: Csodálatos állatok - varázslatos növények - Bálint gazda kertészeti tanácsai kicsiknek és nagyoknak


Csodálatos állatok...

Szereted a természet csodáit? A postaládában fészkelő cinkék titkait? A diót elcsenő szarka meséjét? A madáretető vendégeinek hétköznapjait? Érdekel, hogy a hallgatag, de emellett rendkívül izgalmas életet élő paradicsom miért szereti a napfényt? A hamvas szilvából miért olyan finom a lekvár, és a mediterrán világot képviselő fügefát hová ültesd, hogy gyümölcstől roskadozzon előbb, mint gondolnád? Igen? Akkor ez a könyv Neked szól. Barátságos hangú történeteivel, madáretetési, madármegfigyelési tanácsaival, kertészkedési ötleteivel kicsiknek és nagyoknak is remek olvasmány. A növényes történeteket Bálint György, mindenki Bálint Gazdája írta, most először szólítva meg az ifjúságot. Az állatokról Telegdi Ágnes mesél, akit az "Ó, azok a csodálatos állatok és a Barnabás Meséi sorozatokból ismerhettetek meg.


3-6 éveseknek


Tóth Szandra: Kukac Marci és az erdő titkai - Vidám kalandok a tó körül

Kukac Marci

Kíváncsi vagy, hogy milyen egy olyan helyen élni, ahol senki se egyforma és senki se átlagos? Ahol a lakók folyton vicces kalandokba keverednek, néha összevesznek, de mindig kibékülnek, ahol minden titokra lassan fény derül és ahol az erdő egyes lakói különleges képességekkel rendelkeznek? Akkor nincs más dolgod, mint nyomon követni Marciék izgalmas, mókás és időnként tanulságos történeteit a meséken, színezőkön és talányos feladványokon keresztül!

Tóth Szandra megosztja velünk mindezt, egy olyan foglalkoztató mesekönyvsorozat formájában, amely fejleszti a gyermekek képességeit és szociális érzékét, növeli szókincsüket és a foglalkoztató feladatok által tovább finomítja motorikus képességeiket is.


Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz

Kréta-rajz

A Naphegy jelentette meg a szerző első, nagysikerű meseregényét, a Maléna kertjét. Az igényes, kifinomult, képekben és jelképekben bővelkedő történet a Kréta-rajzban folytatódik, és ismételten magával sodorja gyermek és felnőtt olvasóját. Simonyi Cecília nagy részletgazdagsággal kidolgozott illusztrációi különleges harmóniában élnek a szöveggel, és nagyon sokat adnak hozzá ahhoz a hangulathoz, melyben örömmel elmerülhet az olvasó.







Hidasi-Nagy Mária: Katica Boglárka

Katica Boglárka

A szépséges Katica Boglárka a réten sírdogál, mert nem tud szép ruhát felvenni a bálba. Tücsök Terka és Mézecske azonnal a segítségére sietnek. Vajon sikerül szép ruhát készíteni a kis katicának?






Babucs Éva: Gondri gazdát keres és gazdára talál

Gondri

Gondri csillogó, fekete szőrű kiskutya. Három hónapos, és már nagyon szeretne egy kis gazdát, de nem kell senkinek. Bánatában elhatározza, hogy elindul és maga keresi meg gazdáját. A kiskutyának útközben számtalan különös kalandban lesz része. Találkozik egy segítőkész versenybiciklivel, a világ legaranyosabb cicáival, egy elveszett óriástökkel, egy beszélő papagájjal és még számtalan különös állattal. Bár Gondri mindenkinek segíteni próbál, és őt is mindenki segíti, nem olyan egyszerű megtalálni, amire annyira vágyik.




Színek - Két egér kalandjai

Színek

A Múzeumi Egér és unokatestvére kalandjai folytatódnak. Éjszakai múzeumlátogatásuk alatti eszmecseréjük most a színekről szól. Beszélgetésükből megtudhatjuk, milyenek a Nap, a Hold és a föld színei; miért játszik kiemelt szerepet a piros a színek között; hogyan állít elő a látásunk apró pontokból színeket; hogyan hat az érzelmeinkre bizonyos színek találkozása; arra is választ kapunk, hogy nehéz dolog-e festőnek lenni

Mindezt a könyv több mint száz magyarországi kiállítóhelyeken megtekinthető műalkotás reprodukcióján keresztül mutatja be. A mellékletekben többek között lehetőség van Rippl-Rónai egy képének újraalkotására vagy éppen a színek találkozásának vizsgálatára. A könyv elolvasása után pedig irány a múzeum!


Vigasztaló mesék - Stresszoldó mesék

Vigasztaló mesék

A gyermekek gyakran szorulnak vigaszra, ha megbántják vagy kudarcok érik őket, ha csalódnak vagy a veszteség fájdalmát nem tudják feldolgozni. A frusztrációk feldolgozásában segítséget jelentenek ezek a mesék, melyek lelki támaszt és útmutatást adnak a tovább lépéshez és az egészséges személyiséggé váláshoz.





6-10 éveseknek


Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap

Ez egy ilyen...

Reggel felkelnek, iskolába mennek, délután hazamennek, játszanak a gépen, este lefekszenek. Azt gondolnánk, minden tízéves gyerekkel pontosan ugyanazok a dolgok történnek minden nap. Csakhogy ebben a könyvben tizenkét olyan gyerek meséli el egy napját, akik különben sosem találkoznának. Van, aki egy tanyán, lovak között él, és van, aki egy város lakótelepén. Van, aki saját medencében úszkál, van, akinél nincs villany. Mészöly Ágnes értő, cseppet sem kioktató, érzékenyítő gyerekkönyve valós szereplőkkel tíz éven felülieknek, Paulovkin Boglárka vagány illusztrációival.




Mandl Péter: Kiskobold és a párnafosztogatók

Kiskobold

Hogy ki az a párnafosztogató? Hát ez nagyon egyszerű. Valaki, aki párnákat fosztogat. Vagyis nem egészen. A párnafosztogató olyan valaki, aki szereti megnézni, hogy mit tartasz a párnád alatt. És ha ott valami érdekeset talál, azt elcseni.

Mandl Péter meséi a lehető legegyszerűbb, ám mégis karakteres irodalmi nyelven íródtak, tele vannak meglepetéssel és sok-sok apró szituációs humorral, csattanóval. Kiskobold mindhárom kötetbeli kalandja lezárt, megnyugtató a befejezése és a célkorosztálynak éppen erre, a mesék nyújtotta biztonságérzetre van szüksége.

Dániel András szellemes, vicces illusztrációi szerves egységben működnek a szöveggel, folyamatosan újabb játékokba vonják be a gyerekolvasót, egy pillanatig sem engedik lankadni a figyelmét.


Dániel András: Jó éjszakát, kuflik!

Jó éjszakát, kuflik!

Az elhagyatott réten mindig hét ágra süt a nap és halmokban áll a vadmarcipán... NEM! A kuflik élete sem könnyű! Időnként például olyan vakítóan ragyog a telihold, hogy Fityirc és Valér nem tud aludni tőle. Nincs más hátra: le kell kapcsolniuk a Holdat. De hogyan lehetne eljutni a Holdba, ha a kuflinál éppen nincsen zsebrakéta? És ha ez nem lenne elég, egy békés, szundikálós délutánon Hilda és Bélabá véletlenül az egész rétet a feje tetejére állítják. A rét összes lakójának össze kell fognia, hogy visszafordítsák. Tarts a kuflikkal, mert az elhagyatott réten lenni a lehető legjobb elfoglaltság!


Timo Parvela: Pate focikönyve

Pate focikönyve

A finn Timo Parvela népszerű Ella-sorozatából megismert Pate saját focicsapatot szervez, hogy részt vehessen a Labdamágus-kupán. Játékosnak meghívja Messit, Ronaldót, Zlatant és más sztárokat, csupán annyi a bökkenő, hogy kicsit nehéz elérnie őket. Amíg a jelentkezésüket várja, Pate új barátaiból próbál csapatot toborozni. A jelöltek közt van a kilencvenéves szomszéd bácsi, a parkban tanyázó hajléktalan, Erkki, aki utálja a focit és egy háromlábú kutya is. Vajon mennyi esélye van a furcsa csapatnak?




Gévai Csilla: Amíg olvasunk

Amíg olvasunk

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar olvasni tanulok-sorozatot építünk. A Pagony legkiválóbb szerző írnak a sorozatban: Berg Judit és Finy Petra után most Gévai Csilla folytatja az Amíg utazunkban már megismert és megszeretett gyerekek, Panni és Doma történeteit, négy, különböző nehézségi szinten. Az első kötetben Panni van a főszerepben: éppen most fejezte be az első osztályt, és megkapja a bizonyítványát, mellé pedig egy szép könyvet. Csakhogy az olvasás még nem igazán megy neki. Bali bácsi segít neki: sütibetűt sütnek, szóvárost építenek és persze egy nagyot fagyiznak!


Jeli Viktória: Dönci és a varázstakaró

Dönci

Dönciék nemrég költöztek új lakásba. Még minden játék dobozokban áll, Döncinek nincsenek barátai.

Hiányzik neki a szomszéd cica, a kisvasút, a kert. Még szerencse, hogy mindig vele van a varázstakarója, ami alá elbújhat, ha rossz a kedve, és segítségül hívhatja, ha nem tud megoldani valamit. A varázstakaró alatt bármit el lehet képzelni!

Jeli Viktória egyszerű, kedves meséi a legkisebbek mindennapi problémáit mutatják be.


Harcos Bálint: Petya és a Tulipán

Petya és...

Ismerjétek meg Petyát, ezt a vörös hajú, rátermett kisfiút! Egy rozoga bérház legfelső emeletén lakik, a padlás alatt. Na persze nem egyedül: itt lakik még Aurél, egy nagybajszú cincér; Berci, a mókus; Ficam, a balerinának készülő flamingó és Mezítláb Jaguár, aki bárhol, bármilyen helyzetben el tud aludni. És ne feledkezzünk meg Ciliről, Petya kishúgáról sem

Ám mindenekelőtt és elsősorban itt van Tulipán, ez a nagy, bumfordi, imádni való medve. Épp most esett be a padlásról. De mit keres Petyáéknál? Honnan jött? És mi az a rejtélyes Sundabunda Cirkusz? Iblekra és Hopplekra tényleg boszorkányok? Ki az a titokzatos, Hergenszőrif nevű őz, aki imádja a találós kérdéseket? És legfőképp: hová tűnt Apu? Ezt mind ki kell deríteni: még ma! Megható, kalandos és vicces meseregény öt éven felülieknek Harcos Bálinttól, a Szofi-könyvek, A Tigris és a Motyó és A csupaszín oroszlán szerzőjétől.


Kertész Erzsi: NEM mese – Segítőkönyv

Nem mese

Nemet mondani tudni kell! Ja, az könnyű? Néha igen! Néha nagyon nem. És amúgy is, nem csak egyféle nem van. Hallottatok már például a cincogó nemről? Vagy a lerepül a hajad nemről? Esetleg a kerek perec nemről? Hát a köszönöm, nemről? Ezekről, és még sok-sok féle nemről szól Kertész Erzsi író-pszichológus új könyve, na és persze arról, hogy merjünk nemet mondani. A Kasza Julianna által illusztrált mesekönyv a 2015-ös Arany­vac­kor gyerekkönyves pályázaton elnyerte a zsűri 2. díját és a Pagony különdíját.




Galambos Berni: Álomhozó manóságok

Álomhozó...

Manófalva Vas megye erdeiben, mezőin, láposaiban található. Lehet, hogy tegnap már te is jártál arra, csak éppen nem figyeltél rá. Vajon észrevetted-e az apró kis manókat a virágok kelyhében, a taplógombákban? A legturpisabbak a bókoló bogáncsban keresnek menedéket, vagy a puha, meleg mohában. Ha öreg, hatalmas tölgyet látsz, óvatosan lépkedj, mert megpillanthatod a sapkájuk bojtját vagy a csíkos zoknijukat! Tudod-e, hogy a manók nagyon szeretik a tölgyesek békéjét? Minden odú, mélyedés varázslatos birodalommá válik a kezük alatt. Minden gomba egy kiváló lakosztály, az erdőszéli rétek pedig ezer titkot mesélnek róluk. Még a napsugarak is tovább időznek ott. Az arra járó szellőgyerekek szelídebben simogatják meg a virágok kelyhét, nehogy egy álmos manócskát kiejtsenek. Ismerd meg Te is valamennyi mókás lakóját!


Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola - Helló, felség!

Hello, Felség!

A Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármely másik iskola. Itt is mindig történik valami!

Most például a 2/b-be érkezik egy új gyerek. Természetesen az egész osztály ég a kíváncsiságtól: vajon milyen lesz az új fiú?

Csuda Gábor pedig már érkezése napján kiérdemli osztálytársaitól a Csudabogár nevet.

És bizony a tanárainak, szüleinek, meg az iskolaigazgatónak is okoz némi fejtörést.

Pedig Gábor szeret barátkozni, és a tanulást sem hanyagolja el.

Akkor hát mi olyan különös az új fiúban? Kiderül a könyvből!

Kertész Erzsi regénye, a gyerekirodalomban éppen csak felfedezett műfaj, az úgynevezett problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartozik. Ezek a könyvek egy jól meghatározott, pontosan körvonalazható problémát mutatnak be, ez többnyire a gyerekek mindennapjaiban hangsúlyozottan van jelen ebben a könyvben az önelfogadás, a másoknak való megfelelési kényszer feloldása.


Geoff Rodkey: Claudia és James kiássák a csatabárdot - Rosszcsont ikrek 1.

Claudia és James kiássák a csatabárdot

Claudia és James igazán jó testvérek. De semmi nem okoz akkora örömet nekik, mint az, ha borsot törhetnek a másik orra alá. Ugyan mit árthat egy kis civakodás?

A két testvérben semmi közös nincs. Kivéve persze, hogy egyidősek – hiszen ikrek, és hogy mindkettőjüket ugyanaz a cél vezérli: legyőzni a másikat.

A harc mindenhol zajlik: otthon, az iskolában, New York utcáin, SMS-ben, chaten. Csatát bárki nyerhet, de ki nyeri végül a háborút?

Claudia: A nevem Claudia Morgan. Még suliba járok, de már háborúztam.

James: Nem is volt igazi háború.

Claudia: DE HÁBORÚ VOLT! Volt hadsereg.

James: Csak a minecraftos játékban. A többi meg csak egy vicc volt... Kivéve a hal dolog. Az nem esett jól.

Claudia: Nem lehetett olyan rossz, mint amit írtál ClickChaten.

James: Rendben! Tényleg. Ez háború volt. És természetesen én nyertem.

Claudia: Ha a „nyert”, azt jelenti, hogy „vesztett”, akkor egyetértek.

James: Hm?


Tihamér, a kiskamasz hangya bemutatkozik

Tihamér...

Tihamér rosszcsont fiú volt, de mivel Tihamér hangya is volt, a hangyának meg nincs csontja, azt mondhatjuk, hogy éppen olyan volt, mint egy mai gyerek: amilyen te vagy, esetleg amilyen még nemrég voltál. Persze tudott ő jó is lenni meg néha rossz is, ezért érdemes megismerkedni vele és tanulni tőle. Ha elolvasod a könyvet, biztosan barátok lesztek.

Tihamér történeteiben a kamasz srácok és lányok mindennapjai elevenednek meg. Éppúgy félnek és bátorodnak, lusták és szorgalmasak, mint ők. És mert épp olyan intenzitással és tanulságokon keresztül élik át mindezt, mint az emberek, lesznek “naggyá” történeteikkel együtt.


Chapman, Linda: Jóbarátok Sütibolt - Egy csipetnyi titok

Egy csipetnyi titok

A Cukor és fahéj Sütibolt még csak tíz napja nyitott meg, de máris nagyo szuper!

Sőt, anyu péksége engem is elég népszerűvé tett az új iskolámban. De a legjobb barátnőmmel, Miával történt valami... Furcsán viselkedik, nem tudom, miért. És itt van George! Miért olyan morcos mindig, miközben egyre-másra nyeri a teniszversenyeket?

A 10 és 3/4 éves Hannah története folytatódik - sok-sok új recepttel!







Caroline Hesnard, Christine Sagnier: Éljen a család 5 – 8.

Éljen a család

5. rész: Lola lelkesen készült anyukája születésnapjára, még tortát is akar sütni neki. Csakhogy Bella, a kishúga pont ezt a napot választotta arra, hogy világra jöjjön! Minden a feje tetejére áll, és Lola haragszik a babára, aki elrontotta a napját és elrabolta az anyukáját…

6. rész: Minden azzal kezdődött, hogy a bébiszitter nem ért rá Lolára vigyázni, Tom, a bátyja pedig, akinek foglalkoznia kellett volna vele, mindenképpen el akart menni egy haverja bulijába, és hetet-havat összehordott a szüleinek, csak hogy Lolát is magával vihesse…

7. rész: Lola megtudja, hogy az egyik osztálytársát, Fabient néhány ötödikes nagyfiú bántja: csúfolják, elgáncsolják, elveszik tőle a holmijait. Lola mindenképpen tenni szeretne valamit. De mit is csinálhatna? Mondja el a tanító néninek? Igen ám, de Fabien ezt nem szeretné. Védje meg a nagyokkal szemben? De hát ő nem olyan erős. Végül úgy dönt, elmondja a dolgot a barátnőinek: majd együtt megoldást találnak a problémára!

8. rész: Úgy volt, hogy Lola az apukájánál tölti az őszi szünetet, akit viszont a munkája a világ másik végére szólított. Ezért végül Lola a nagymamájánál kötött ki, ahol ebédre-vacsorára halat evett, és halálra unta magát. Ráadásul hazaérve a műapukája fogadta, mert az anyukájának egy irtó fontos konferenciára kellett utaznia Túl sok volt már ez Lolának.


Annie M. G. Schmidt: Viplala

Viplala

Viplala akkora csak, mint egy radírgumi. A saját világából el­szökött, és a kedves Blom családnál talált menedéket. Nella­ Della etetgeti, öltözteti, babaágyba fekteti, Jánoska játszik vele. Nagyon jó dolga van! Ráadásul hiába kicsike Viplala, mégis bárkit el tud pittyenteni, ha elég dühös. Olyankor az illető vagy apróra összemegy, vagy kővé válik.

Amikor az egész Blom családot manóméretűre zsugorítja össze, nagy bajba kerülnek! Nem sikerül visszapittyenteni őket! Ezért Blom bácsinak, Nella Dellának és Jánoskának bujdosnia kell. Ajjaj, Viplala, ezt hogy fogod megoldani?

Az Andersen-díjas Annie M.G. Schmidt regénye Hollandiában már klasszikus, több tucat kiadást ért meg. Nálunk Dániel András rajzaival jelenik meg.


10-14 éveseknek


Döme Zsuzsa: Kivéve a szomszédot - Eb ugatta történetek Tündérkerti Kedvenc Aliz tollából

Kivéve a szomszédot

Tündérkerti Kedvenc Aliznak hívnak. Megjegyzem, a Hajnali Harsona Hanna elnevezés sokkal jobban illene hozzám, pumi vagyok. A küllemem megnyerő, szürkésfekete bundám bozontos, megjelenésem bohókás. Egy szemrevaló, kedves, szeretetre méltó jószág, erről bárki meggyőződhet, aki a környékünkön jár. Kommunikációm meglehetősen fejlett, szívesen élek a testbeszéd különböző változataival is (farok lengetése, csóválása, fej kétkedő ingatása, szájszél kifejező nyalogatása, első vagy hátsó láb felemelése, fülhegyezés), de ezeket a környezetem nem minden esetben érti. A kétlábúak felfogóképességének sajnos határai vannak. Sokéves tapasztalat van a hátam mögött. Tökélyre fejlesztett alkalmazkodóképességemmel eddig még mindenkit sikerült levennem a lábáról. Kivéve a szomszédot.


Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén

A szemüveges szirén

Atlanta egy apró, világvégi sziget világítótornyában él. Mikor nem Kamillával, a falubéli tanítónővel beszélget rádión vagy az apja jazz-lemezeit hallgatja, általában a tenger végtelen horizontját kémleli. Egy napon azonban különös vendég érkezik Szelesszirtre, aki olyan kalandba keveri Atlantát, amit még a kislány híres tengerész ősei is megirigyelnének

Dunajcsik Mátyás ifjúsági regényének hősei titokzatos madarak, világjáró kísértetek és szerelmes bálnavadászok. A szemüveges Szirént a szerző Izlandon töltött évei ihlették.




Kertész Edina: Dodó nyomozó és az idomított cápa

Dodó

dr. Apró Henrik, a kölyökkorú feltaláló, Dodó, a zseniális nyomozó, Tatu, a riporterből lett pincér, no és persze Szörnyű Lőrinc és a többiek, egy újabb érdekfeszítő nyomozás szereplői. Mondhatjuk, „igazi” bűnügy bontakozik ki előttünk, a valódi krimik izgalmával. Mert persze, akit Szörnyűnek hívnak, az mindenféle gazságra képes, nem riad vissza a gyerekrablástól sem. De vajon mi ezzel a célja? S mit keres a szövevényes mesében az idomított cápa? És az elektromos gurulós szatyoron száguldozó idős hölgy, aki madárnyelven is beszél? S egy bizonyos cilinderes fiatalember?





Marcus Emerson: Egy hatodikos nindzsa naplója

Egy hatodikos nindzsa...

A nevem Chase Cooper, hatodik osztályba járok és nindzsa vagyok.

Nemrég kerültem új iskolában, ahol nem ismerek senki mást, csak Zoét, az unokatestvéremet (bár ő talán épp a menők közé tartozik).

Csak egy átlagos, béna srác voltam, amíg egy csapat nindzsa be nem vett a klánjába. Ám komoly bajba keveredtem, ami felkészületlenül ért

Ezt a naplót (vagy krónikát, ahogy apa nevezné) azért írom, hogy figyelmeztessek másokat, nindzsának lenni veszélyes.

Azt mondják, a történelem ismétli önmagát nos, ha rajtam múlik, nem.




Guus Kuijer: Polli 1. - Mindörökké együtt

Polli

Polli költő szeretne lenni. Mert az apukája is az. De költőnek lenni nem egyszerű. Mimún szerint, aki Polli szerelme, egy lánynak nem is való egyáltalán. Micsoda hülyeség! Apa pedig hiába költő, egy verset se írt még. Az meg mindennek a teteje, hogy Polli szuper anyukája, aki mindenen tud nevetni és mindig megvédi a lányát, épp Polli osztályfőnökével jön össze.

Még szerencse, hogy hétvégén el lehet utazni a nagyszülőkhöz, ahol Pollinak saját kis bocija van, és ahol nyugodtan merenghet az élet dolgain egy tizenkét éves költő.





Francine Oomen: Léna titkai 2.

Léna titkai

Léna körül az egész világ a feje tetejére állt, mióta a szülei elváltak.Apa elvárja, hogy Léna otthon érezze magát az új családjában, és barátkozzon az új testvéreivel, akikre rettenetesen féltékeny. Anya is új párra talál, aki egy elképesztően helyes és kedves mostohatesóval állít be Lénáékhoz. Vajon beleszerethet az ember a mostoha bátyjába?Theot, öreg barátját, akihez eddig minden bajban fordulhatott, kísértetek riogatják a parkban. Léna lelkét annyi gond és titok nyomja, hogy az már szinte elviselhetetlen. A szülei eleinte csak azt látják, hogy az ő aranyos kislányuk egyszerre szörnyű dolgokat művel, de aztán rájönnek: nemcsak a saját életüket kéne rendbe hozniuk, hanem Lénára is oda kell figyelniük!Léna lassan megbékél két új családjával, és megtalálja a helyét köztük.


Derek Landy: Az ősök jogara

Az ősök jogara

Végre itt van Skrupulus Fondor! Lehet, hogy a fickó néha elveszti a fejét (amit egyébként egy pókerpartin nyert), de akkor is több, mint aminek tűnik - ami jó hír, tekintve, hogy egy csontváz! Bár Skrupulus több száz éve halott, mégis nehéz lenne hozzá hasonlóan éles eszű, szellemes és hatékony nyomozót találni - márpedig ha egy ősi gonosz lény fenyegeti a világot, akkor minimum egy ilyen különleges hősre van szükség! Ehhez viszont kell Stephanie is, aki nem retten vissza attól sem, ha be kell törnie éjjel a múzeumba, vagy ha fegyvert kell fognia. Hogy ilyen furcsa páros nem képes megmenteni az emberiséget? Ó dehogynem! Ahogy Skrupulus mondaná: senki nem veheti át a világuralmat, maximum a holttestén keresztül!



John Stephens: A fekete leszámolás - A Kezdet Könyvei 3.

A fekete leszámolás

Az árva Kate, Michael és Emma, akiknek egyetlen P betű volt a vezetékneve, egy év alatt lettek a híres Wibberly testvérekké, a Kezdet szent varázskönyveinek őrzőivé, akik egyszerre akarják felkutatni a könyveket és a szüleiket. Már közel a cél, amikor egy baljós jövendölés megzavarja a terveiket. Mert az Őrzők összehozzák a könyveket, helyreállítják a világrendet, de utána meg kell halniuk.

A Kezdet Könyvei tudnak teremteni és pusztítani, de a hatalmuk veszélyesen kiszámíthatatlan. Ezek a könyvek jelentik az utolsó reményt Rettenetes Magnus legyőzésére, ám ha a mágus kezébe kerülnek, a Rettenetes Magnus mindent eltörölhet, és a semmiben felépíthet magának egy saját, szörnyűséges mindenséget. Miközben Kate és Michael igyekszik visszatartani a gonosz mágust, Emma komor útra indul, hogy felkutassa az utolsó kötetet, a Halál Könyvét, másik, baljós nevén a Fekete Leszámolást.

Lesz igazságszolgáltatás, visszavágás, a végítélet se marad el – de kinek a javára? A Kezdet utolsó könyve feledhetetlen kalandregény az életről, a halálról, a mágiáról és a család összetartó erejéről.


Kiemelt híreink
Legfrissebb híreink
bottom of page