top of page

Legújabb beszerzéseink

Kortárs és történelmi regények


Hajdu Ferenc: (F)élhetsz máshol


Hajdu Ferenc regénye és hangjátékai arról szólnak, hogy az emberek nem egymással beszélnek, hanem elbeszélnek egymástól, s a múlt század korszakaiban, hogyan változtatja meg őket a hatalomvágy – s az abból eredően megszerzett hatalom.

"- Éppen ez az, hát éppen ez az - mondta a százados. - Ki tudhatná a Marjadi elvtársnál jobban, hogy micsoda titkokat rejteget ez a szerbbérenc Kovics... Mert ugye, a főkolompos Rajkot és társait, miután beismerték bűnösségüket, felakasztották. De mi van akkor, ha népellenes szervezkedésük még mindig itt csírázik? Beépülve az államvédelembe, rejtezkedve, sunnyogó kis alhadnagyocskaként... Aztán cinikusan rászáll magára, mintha utálná, mintha nem őriztek volna együtt libát, még fel is jelenti magát nálam... Mert azt hiszi, hogy nincs elég éberség, hogy nem látok át a szitán... De van éberség, és átlátok a trükközéseken. Mikor látta először a Kovicsnál azt az adó-vevő rádiót?

- Jelentem, én...

- Kuss!

Béla ijedten elhallgatott, néhány másodpercig feszesen állt, kínosan ügyelve arra, nehogy előredöntse a felsőtestét. Maga is meglepődött, amikor megszólalt, hogy milyen határozottan, mondhatni egészen katonásan cseng a hangja:

- Értettem, százados elvtárs. Mikor láttam?"


Mircea Eliade: Bengáli éjszaka


A szépíró Eliade legnépszerűbb regényének első kiadása.

Mircea Eliade (1907-1986), a nemzetközi hírű román vallástörténész, író és filozófus 1933-ban jelentette meg indiai élményei ihlette regényét, amelynek eredeti címe Maitreyi. Az európai ifjú és az indiai lány szerelmi története Eliade szépírói munkásságának máig legkedveltebb darabja. Több nyelvre lefordították (olasz, német, spanyol, francia, angol), Bengáli éjszakák címen meg is filmesítették (1988), Hugh Granttal a főszerepben. A regényből magyarul eddig csak részletek jelentek meg rangos irodalmi folyóiratok lapjain, vagyis a szépíró Eliade most mutatkozik be a magyar olvasók előtt.

A csodaszép keleti mese főszereplője az Indiában dolgozó, angol úriember, bizonyos Allan, aki az ország infrastruktúrájának fejlesztésén dolgozik Kalkuttában. Egy nap azonban megismerkedik pártfogója és szállásadója gyönyörű lányával, Maitreyivel, aki észrevétlenül rabul ejti a szívét

Eliade regénye olyan szerelmi történet, amelynek minden lapjáról árad az idegen kultúrával való találkozás, a keleti világ felfedezésének olykor fájdalmas, máskor elbűvölő, de mindig felkavaró élménye.


Dosek Rita, Tarjányi Péter: Cselszövő - Elhallgatott évszázad trilógia 2.


Európa lángokban áll. Lenin hatalomra segítése kétélű fegyvernek bizonyult. Eszterházy gróf és Ritter nyomozó menekülni kényszerülnek, sarkukban orosz fejvadászokkal és egy német kivégzőosztaggal. A várva várt béke egyre távolabbinak tűnik, és az Osztrák-Magyar Monarchia két mesterkémjének nemcsak üldözőikkel, hanem a kialakuló új világrend zsarnokaival is le kell számolniuk. Léteznek jó és rossz döntések, vagy a világ sorsa eleve elrendeltetett? Átírható-e a jövő, ha tudjuk, kik a formálói? Feláldozható-e a jelen a múlt igazságának kiderítéséért? Tarjányi Péter és Dosek Rita a népszerű Elhallgatott évszázad-trilógia második kötetében ismét a 20. századi történelem egy sokat vitatott korszakát írja meg kalandregényként, de történelmileg pontos és hiteles ábrázolással.



Tusnády László: Sorrento költője


Tusnády László kivételes, bámulatosan gazdag és sokszínű oeuvre-jének egyik, de az sem kizárt, hogy a legcsodálatosabb, legremekebb darabja a Sorrento költője. Minek köszönheti megkülönböztetett helyét-rangját e kivételes életműben? Mindenekelőtt és mindenekfölött annak, hogy páratlanul magas szintézisben érvényesíti szerzője szépírói és tudósi énjét, mely kettősség egységének következtében poémáit is tudományos felkészültséggel írta meg és monográfiái is lenyűgöznek stílusuk esztétikai becsével. Az eredmény olyan rendkívüli alkotás lett, amely műfajilag is párját ritkítja: a commedia erudita analógiájára romanzo erudito-nak neveztem el.

Az itáliai késő-reneszánsz költőfejedelme, Torquato Tasso lehetett, volt, kellett, hogy legyen a fő példakép, a mintaadó abban, miként lehetséges a költészetet az erudícióval párosítani. Ahogyan abban is, hogyan rezeghet végig a líraiság egy epikus művön, miképp lehet a hősöknek nemcsak a tetteit megeleveníteni, de mögöttes érzelmeiket átélni és az olvasókkal átéreztetni is.


Gyömrői Edit: Szemben az árral


Igen, ennek a könyvnek a szerzője valóban József Attila pszichoterapeutája, akihez hol szerelmesen vádló, hol szerelmesen becéző költeményeit címezte. A Kommün Budapestjén, a két háború közötti Bécsben és Párizsban, a náci hatalomátvétel Berlinjében, majd Ceylonban, s végül egy Amerikába tartó teherszállító hajó fedélzetén játszódó, számos önéletrajzi elemet tartalmazó regénye azt bizonyítja, hogy Gyömrői Edit méltó volt erre a szerelemre. A németül írt, magyarul még soha meg nem jelent regényt Kis János fordította, Borgos Anna és Mihály Eszter látta el utószóval és jegyzetekkel.





Jennifer Clement: Elveszett lányok országa


Mexikó déli részén, Guerrero állam dzsungel borította vidékein, ahol a mákföldeket, marihuánaültetvényeket és a lakosságot helikopterről permetezik gyomirtóval, minden lány „fiúnak születik” – nehogy elrabolják a drogbárók lelketlen pribékjei. Még biztosabb üregeket ásni, és oda rejtőzni, ha a távolban felzúgnak a luxusterepjárók… ám a legtöbbjük így is a kartellek fogságában végzi.

Ladydi, az Elveszett lányok országának tizenhat éves főszereplője „megússza”. Legalábbis túléli, és elmeséli, hogyan telt a veszélyes idő a hegyi faluban, ahonnan minden férfi elmenekült, hogy átszökve a határon, az Egyesült Államokba keressen magának elviselhető életet. Elmeséli, hogyan került ártatlanul Mexikóváros legnagyobb női börtönébe, és milyen sorsokat cipelnek az ott élő fiatal nők.

Jennifer Clement lehengerlő regényében a szépirodalom erejével mutatja meg, hogy a drogbárók uralta vadonban is létezik barátság, van szolidaritás, és hogy az emberi szeretet feltárhatja a remény útjait.


Kollár-Klemencz László: Miért távolodnak a dolgok?


Talán ilyen szelíd és töprengő ember lett volna Szindbád, ha érett férfikorba ér. Ilyen, mint ennek a szinte regénnyé összeálló novellaciklusnak a hőse, Toszka. Aki csak figyel, él, szeret, próbál egyenes és tisztességes lenni, hagyja, hogy megtörténjenek a dolgok, mégis ellenállhatatlan derű és pimaszság árad belőle. Olyan sok odaadás és életigenlés van benne, hogy muszáj vele menni. Úgy kell látni a világot, ahogy ő. Az eddig dalszerzőként, frontemberként és filmesként ismert Kollár-Klemencz László lírai alteregója.

Vérbő mégis alázatos, dallamos mégis pontos próza ez. Talán azért férnek meg benne egymás mellett a dolgok, mert a főhős tanyán él, a természet közelében, tudja, hogy a halál az élet része, látja, milyen egyszerűen szép dolog a vágy, az elmúlás, a hűség. És Toszka mindenre rácsodálkozik, gyönyörködik a létben, hogy milyen sokfélék vagyunk és mennyi mindent tudunk akarni.


Brian Doyle: Ne hagyd el a hajót!


Decan ODonnell hajóra száll, s nekiindul a széles, vad óceánnak, mivel elege van az emberekből és problémáikból. Örül, hogy végre egyedül lesz saját kis világában, nem tartozik majd sehová, nem kötődik senki emberfiához.

Ám a sors hamarosan egy sor különös, szórakoztató és veszélyes utast sodor az útjába. Miközben egy rejtélyes ellenség üldözi, ODonnell vonakodva gyűjti be egyik utasát a másik után, hogy magányos hajója lassan megteljen humorral és szeretettel, veszekedéssel és feszültséggel, no meg madarakkal.

Tengeri kalandregény az élet meglepő ösvényeiről, előre eltervezett és váratlan megoldásairól. Miközben fölidéz bennünk több más utazásról szóló könyvet Odüsszeia, Hideghegy, Pi élete , ez a regény mégis nagyon más, markánsan megkülönbözteti a többitől nagyon eredeti, szellemes, lírai-filozofikus rácsodálkozása a világra. Megindító, felemelő és üdítően profán egyszerre. A regény az igazságot és a kiutat keresi, s ez a késztetés mindannyiunkban bennünk él.


Jóry Judit: SaintJory


"Jory Judit tud valamit, amit kevesen: képes hétköznapi, fogalmi szókincsünket vizuálisan használni, képes a szavak nyelvére lefordítani a test metanyelvét, és testek életét és halálát elregélni ezen a nyelven. A szó legtágabb értelmében vett érzéki költészet az övé, a szenvedés, a betegség, a megalázottság érzékisége szól benne, a történelem, az éhínség, a dögvész érzékisége és az a talán, ami e kísérteties, mégis lenyűgözően emberi vízió hajtómotorja: az ember kiolthatatlan vágya az érzéki megváltás után" - írta Palyi András egy korábbi kis Jory-kötet, a Havazás, hobandázs kapcsán. Ez a ritka írói látásmód és érzékenység ragad magával ezúttal is, noha a Vetkőztetik a menyasszonyt és a Szerelem és gyászdal szerzője anyja halála után minden eddiginél személyesebb oknyomozásba fog. Új könyveben nemcsak a megérinthetetlen anya és lánya fájdalmas és paradox viszonyát idézi meg, hanem az egykori családi korrespondenciák, fényképek, okmányok, feljegyzések titkait böngészve, családtörténetet ír, egészen a napóleoni háborúk idejéig kanyarodva vissza, amikor is a Provence-ból, Saint Jory helységből származó Paul Jory francia tábornok pontosan immár kideríthetetlen okokból Sopronban telepedett le és alapított családot. Hogy századok múltán, amikor az oknyomozónak a sok idegen arc, fajdalom és halál végképp stigmatizálja a napjait, felcsillanjon a kíváncsiság Anukett, a francia apától született kis lányunoka szemeben a Saint Jory-i mese hallatán, ahova egyszer talán ellátogat.

Ritka és szokatlan könyv ez az emberi szellem briliáns, misztikus felfedezőútjáról


Ferdinandy György: Álomtalanítás


Két év termése. Rövid próza, de a három ciklusba sorolt negyven írás zsánerét meghatározni nehéz. Műfajtalankodás, állítja az író. A címadó Álomtalanításban is egymás mellett áll az álom és a lom, valami olyan kesernyés mártásban, aminek Ferdinandy olvasói számára ismerős íze van.

Az első ciklus, a Keresem a helyem, a hazatérés létállapotát járja körül. Figyelmeztetés egy elvágyódó világ fiataljainak. A második, az otromba Hová lesz a menés? idegen tájakat hoz testközelbe. Mindazt, amit ez a világcsavargó skribler feltérképezett. A harmadik ciklus, a Találkozások fájdalmas emléktöredékek – házak, hazák és helyszínek – halmaza.



Győrei Zsolt, Schlachtovszky Csaba: Emmuska


Aljas merénylet készül Ferenc József császár ellen! De mi szükség ehhez egy világhírű cimbalomfenoménre? És mi köze mindehhez a Tiszaszalókot rettegésben tartó Prémes Rémnek? Vagy Emmuskának, a Londonba szakadt magyar grófnőnek és karótnyelt angol férjének? Min múlik végül, hogy botrányba fullad-e az Ezredévi Kiállítás Budapesten? S vajon gyorsabb lehet-e egy betyárból omnibuszlovassá vedlett csirkefogó, mint a frissen felavatott millenniumi földalatti? Felülkerekedhet-e az angol virtus a magyar hidegvéren?

Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba rendhagyó történelmi regényéből mindez és még az ellenkezője is kiderül. Cserfes szobalányok, tökkelütött postamesterek, huncut apácák és ármánykodó arisztokraták, kotnyeles fürdőorvosok és westernrajongó tanítók kapkodják ki egymás kezéből az elbeszélés fonalát ebben a fergeteges humorú, szövevényes könyvben, ahol semmi sem az, aminek látszik, a dualizmus korának Magyarországa pedig soha nem látott gazdagsággal tárul az olvasó elé.


Alice Munro: Asszonyok, lányok élete


Alice Munro 1931-ben született Ontario tartományban, Kanadában. Winghamben nőtt fel. A kanadai Csehovként emlegetett írónő első novelláskötete 1968-ban jelent meg, azóta művei tizenhárom nyelven láttak napvilágot, és világszerte nagy megbecsülésnek örvendenek. Számos díj mellett elnyerte többek között az Egyesült Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját és a rangos Giller Prize-t is.

2013-ban a szerző elnyerte az IRODALMI NOBEL DÍJAT.

Az önéletrajzi ihletésű Asszonyok, lányok élete Alice Munro egyetlen regénye, amely egy kislány fiatal nővé serdülését követi nyomon az 1940-es évek kanadai kisvárosában, Ontario tartományban. Az elbeszélő, Dell a város és a bozótvidék határán, ezüstróka-tenyésztő apja farmján éli kisgyerekkorát, ahol öccsével és családi barátjukkal, alkalmazottukkal, a különc Benny bátyámmal tölti ideje java részét. Amikor iskolásként a városban kezd élni, szinte csak nők veszik körül: anyja, egy határozott gondolkodású, a kisvárosi normákat áthágó asszony, aki enciklopédiát árul a helyi gazdáknak; albérlőjük és barátnőjük, a szabados életvitelű postáskisasszony és Dell iskolatársa, Naomi, akivel megosztja és átéli a kamaszkor félelmeit.


Jennifer Chiaverini: A kémnő


A virginiai Richmondban, a rabszolgatartó Dél fővárosában élő Elizabeth van Lew és családja más, mint a legtöbb helybéli. Meggyőződésük ugyanis, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, és mélyen ellenzik a rabszolgaságot. Amikor szülő államuk, Virginia 1861-ben az elszakadás, egyben a rabszolgaság intézményének megtartása mellett dönt, és kitör a polgárháború, Elizabeth nem várt lépésre szánja el magát: a maga eszközeivel az Unió ügyének meg segítését és a Konföderáció mihamarabbi bukását igyekszik segíteni.

De mit tehet egy törékeny nő az ádáz, véres harcok közepette? Elizabeth úgy dönt, női mivoltát, eszét és befolyását felhasználva megpróbál az ellenség soraiba férkőzni. Attól sem riad vissza, hogy kémkedéssel felbecsülhetetlen értékű információt szerezzen az Uniónak ha kell, egyenesen a Konföderáció elnöke, Jefferson Davis irodájából.


Ifjúsági regények 14 éves kor felettieknek


Holly Smale: Geek Girl 3. - A lány, aki távolról tökéletes


A bestsellerlisták csúcstartója, a díjnyertes GEEK GIRL-sorozat harmadik kötete végre megérkezett! Kattanj rá a lehengerlő humorú stréber-sorozatra! Harriet Manners több tényt ismer, mint az átlag. Tudja, hogy New York a legnépesebb város az Egyesült Államokban. Azt is, hogy a hivatalos mottója a Még feljebb. Tudja, hogy az amerikaiak 27%-a szerint sosem landolt ember a Holdon. De arról fogalma sincs, milyen a modellek élete a Nagy Almában, és hogy a családja hogyan birkózik meg az új, amerikai élettel. Ahogy azt sem tudja, hogyan válhat branddé a New York-i modellekhez hasonlóan. De ami a legfontosabb, azt sem, mi a teendő, ha a nagy romantikus gesztusokat nem a pasijától kapja Vajon a stréber lány ezúttal túl messzire megy? A szupervicces Geek Girls-sorozat új része garantáltan ugyanúgy megnevettet, mint az előző két könyv!


Anthony Horowitz: Leszáll az éj - Az Ötök ereje 3.


Hol itt, hol ott nyílnak vészjósló kapuk a Földön, hogy utat engedjenek az Öregeknek, akik a világ elpusztítására készülnek. Ám ellenfeleik is támadnak, az Ötök társasága, melyet öt, különleges képességekkel megáldott tinédzser alkot: ők a kapuőrök. Közülük ketten ikrek, akik gondolatolvasó képességükkel egy külvárosi cirkuszban szórakoztatják a közönséget. Az első két kötetben megismert kapuőrök, Matt és Pedro után rajtuk, Scotton és Jamie-n van a sor, hogy útját állják a gonosz újabb támadásának. A fiúkra azonban felfigyel a Fekete Nap Társaság, s Scottot elrabolják. Az első feladat tehát az ő kiszabadítása sivatagi börtönéből, hogy azután Peruban nézzenek szembe egy mindennél nagyobb és veszélyesebb kihívással.



Katie Mcgarry: Pushing the Limits – Feszülő húr


Senki sem tudja, mi történt aznap éjjel Echo Emersonnal, amikor a menő fiúval járó népszerű lányból pletykák tárgya, kirekesztett lett, karján hátborzongató sebhelyekkel. Még Echo sem tud visszaemlékezni a teljes igazságra.

Amikor aztán berobban az életébe Noah Hutchins, a szívdöglesztő, lányfaló, megközelíthetetlen fiú a fekete bőrdzsekijében, és meglepően megértő vele, Echo élete olyan fordulatot vesz, amilyenre sosem gondolt volna. Valószínűleg semmi közös nincs bennük.

Egymás iránti őrült vonzalmuk mégsem foszlik szét, és Echo felteszi magának a kérdést, hogy meddig FESZÍTHETIK A HÚRT, és mit kockáztat azért a fiúért, aki talán megtanítja őt ÚJRA SZERETNI.



Romantikus


Katie Mcgarry: Crash Into You – Szívkarambol


A sikerszerző Katie McGarry újabb kirobbanó története egy jó kislányról, aki a vakmerőségre is hajlamos, egy dörzsölt srácról, akinek nincs vesztenivalója, és egy száguldó tempóban szövődő szerelemről

Színjeles tanulmányi eredmény, dizájnerrucik, kifogástalan élet ennyit várnak Rachel Youngtól. A magániskolába járó tizenegyedikes lány azonban titkol ezt-azt jómódú szülei meg basáskodó bátyjai elől sőt, épp két újabb tétellel gyarapította a listát. Az egyik, hogy sötét országutakon szokott száguldozni vadidegenek társaságában a Mustangjával. Hát a másik? A tizenhét éves Isaiah Walker egy nevelőszülőknél fölcseperedett, tetovált srác, akivel szóba állnia sem lenne szabad. Ám miután a szürke szemű, átható tekintetű fiú a segítségére siet, többé nem tudja kiverni a fejéből.

Isaiah is rejteget titkokat. A lakóhelyéről és Rachel iránti tényleges érzéseiről. Még csak az hiányozna, hogy belegabalyodjon egy gazdag csajba, aki nyilván csak a kaland kedvéért kívánkozik a város rossz hírű déli fertályára még ha ránézésre valóságos angyal is ez a lány.


Karen Kingsbury: Visszatérés


Mi kell ahhoz, hogy Luke Baxter észhez térjen?

KELL EGY SZÉTHULLOTT KAPCSOLAT... Luke, a Baxter család szeme fénye és egyetlen fiúgyermeke hátat fordított mindennek, ami valaha fontos volt neki: a hitének, a családjának, és egyetlen szerelmének, Reagannek. A 2001. szeptember 11-i eseményektől lesújtva Luke elkönyveli, hogy az élet véletlenszerű, a hit átverés, Isten pedig nem más, mint képzelődés.

KELL EGY TITOK... Egy kisbaba készül világra jönni, de Reagan ezer mérföldnyire van, New Yorkban, Luke-nak pedig sejtelme sincs róla, hogy ő az apa. A család egyik tagja megtudja az igazat, csakhogy neki is megvan a saját titka; egy olyan titok, amely örökre megváltoztatja Baxterék életét.

KELL EGY KINYILATKOZTATÁS... Mi kell ahhoz, hogy Luke visszatérjen szerető, fájó szívű családjához? És mi mindent vállal egy fiatal tűzoltó, hogy segítsen újra összehozni a Baxter család tagjait, közben pedig megtalálja a saját helyét is a családon belül?

Egy történet a fáradhatatlan szeretetről és az elveszett fiú utáni vágyakozásról.


Wilkerson, Carpenter, Carpenter: Fogadom


Kim Carpenter edző egy unalmasnak ígérkező napon felveszi a telefont, hogy megrendeljen néhány dzsekit a baseballcsapata számára. Nem is sejti, hogy a hívást követően az egész élete megváltozik: a megrendelést felvevő hölgy hangja belekúszik a fülébe, és többé nem tud szabadulni tőle. Hamarosan egekbe ugrik a telefonszámlája, aztán vőlegény, majd férj lesz belőle. A mesébe illő találkozás azonban egy autóbalesetet követően a legszörnyűbb rémálommá válik: felesége amnéziájának köszönhetően közös múltjuk teljesen törlődik a nő emlékezetéből A könyv valós eseményei ihlették a Rachel McAdams és Channing Tatum főszereplésével készült Fogadom című filmet.



María Duenas: Elfelejtett misszió


Blanca Perea egyetemi tanár, negyvenes évei közepén, akit a férje néhány hónapja elhagyott szeretője kedvéért. Blanca, hogy minél messzebb kerüljön otthonról, és végiggondolhassa életét, elfogadja egy amerikai egyetem kutatói ösztöndíját és elutazik Kaliforniába. Az egyetem azzal bízza meg, hogy rendszerezze Andrés Fontana hagyatékát, aki harminc évvel ezelőtt a Modern Nyelvek Tanszék igazgatója volt.

Fontana írástudatlan bányászcsaládból származott, de a helyi úriasszony hóbortjának köszönhetően lehetősége nyílt Madridban tanulni, ahol elvégezte az egyetemet. 1935-ben egy ösztöndíjjal az Egyesült Államokba távozott, ahonnan soha nem tért haza, mert 1936-ban kitört a polgárháború.

Blanca lassanként megismerkedik a tanszék oktatóival, és vezetőjével. Egyik nap vásárlás közben bemutatják a hatvan körüli Daniel Carternek, aki valamikor a tanszék tanára volt, kiemelkedő hispanista, de mára visszavonult.

Daniel szülei akarata ellenére nem orvosnak tanult, hanem beiratkozott spanyol szakra, ahol megismerkedett Andrés Fontanával. Ő beszélte rá, hogy pályázza meg a Fullbright ösztöndíjat, melyet az 1950-es években hirdettek meg először Spanyolországba. Daniel az ötvenes évek elején érkezett Madridba és beutazta a félszigetet.

E három ember sorsa fonódik össze a regényben, melynek végén minden titokra fény derül.

Az Elfelejtett misszió María Dueñas második regénye, az első Öltések közt az idő címmel jelent meg magyarul.


Krimi


Lawrence Block: A penge élén


Nem ok nélkül hívják a Pokol Konyhájának: a mocskos utcákon, a sötét kapualjakban és a még sötétebb sikátorokban hajléktalanok és narkósok járnak, akár a szellemek. A környék ura a véres henteskötényt viselő Mickey Ballou. Az exzsaru és expiás Matt Scudder már olyan régen elvesztette az ártatlanságát, hogy nem is emlékszik rá. Most megpróbál józan maradni egy városban, ami lassan kifordul magából. Egy lányt keres, aki szebb álmok reményében érkezett Manhattanbe. Nyomozása közben szerelmet talál és halált, csak éppen néha nagyon nehéz megkülönbözetni őket.

A nagysikerű Nyolcmillió halált kronológikus sorrendben követő regényben Lawrence Block ismét egy olyan New Yorkba kalauzol minket, amit nem szeretnénk megismerni, és most találkozunk először a felejthetetlen Mickey Ballou-val is.


Lawrence Block: Tánc a mészárszéken


Matt Scudder szerint senki sem állhat az erkölcs és a törvény fölött pénze, hatalma és befolyása miatt, éppen ezért azonnal igent mond, amikor megbízzák azzal, hogy derítse ki, Richard Thurman valóban megölte-e gyönyörű és terhes feleségét - és még meg is úszta a gyilkosságot. A kérdésre meglehetősen egyszerű a válasz, csakhogy New York nem az a város, ahol az ember bármit könnyen megkaphat. Scudder, amikor még keményen piált, a város minden utcasarkán otthagyott egy darabot a lelkéből, ám ez az ügy mindennél mocskosabb, amit a Nagy Almában megtapasztalt. A nyomokat követve eljut a város szexiparának legaljára, ahol egy fiatal gyerek élete nem más, mint egy árucikk, amit meg lehet venni, tönkre lehet tenni... aztán elpusztítani.


Helene Tursten: Éjszakai ügyelet


A kórház intenzív osztályára sötétség borul. Egy nővért holtan találnak, egy másik eltűnik. A kerti házat felgyújtják. A híd alól egy hajléktalan nő holtteste kerül elő… a padláson pedig megtalálják az eltűnt nővért. Felakasztotta magát…

Az egyetlen szemtanú szerint azon a bizonyos éjszakán a kórház szelleme, a hatvan éve öngyilkosságot elkövetett Tekla nővér kísértett a folyosókon. De követnek-e el gyilkosságot a szellemek? Kinek áll érdekében a múlt árnyait bolygatni?

A gyilkossági csoport nyomozónője, Irene Huss és csapata mindent elkövet, hogy a múlt és a jelen szellemeit legyőzze. Semmitől sem riadnak vissza, hogy kiderítsék, ki állhat a bűntények mögött…




Helene Tursten: Zuhanás


A köztiszteletben álló és mérhetetlenül gazdag üzletember, Richard von Knecht holtan hever a lakása előtti járdán. Vajon kilökték az erkélyéről, vagy öngyilkos lett?

Néhány nappal később von Knecht irodájának épületét nagy erejű bombarobbanás éri, és a szinte teljesen kiégett épületben megtalálják a takarítónő összeégett testét. Milyen kapcsolat van a két bűntény között?

A nyomozás során kiderül, hogy a gazdag család tagjainak előélete és jelene cseppet sem tiszteletet ébresztő. Irene Huss nyomozónak és társainak meg kell találniuk a közös pontot a Pokol Angyalainak motoros bandája, a kábítószerrel kereskedő pitiáner bűnözők és a társadalom elit rétegéhez tartozó von Knecht család között. Mindeközben testi épségük is veszélybe kerül…

EndFragment



Ismeretterjesztő


Hámori Antal: Az eutanázia és a túlbuzgó gyógyítás problémája - Etikai, jogi, teológiai szempontok


Dr. Hámori Antal legújabb könyve – Az „eutanázia” és a „túlbuzgó gyógyítás” problémája – hiánypótló módon egyszerre etikai, jogi és teológiai nézőpontból értékeli az emberi életet. Az életvédelem területén jól ismert szerző komplex módon tárgyalja az orvosi, bioetikai, jogi, erkölcsteológiai, kánonjogi irodalomban és gyakorlatban, valamint oktatásban egyaránt nagy érdeklődésre számot tartó témát. A mű a fogalmak tisztázása szempontjából is alapvető, a haldokló, szenvedő beteg emberek életének és méltóságának kellő tisztelete és védelme érdekében pedig nélkülözhetetlen jelentőséggel bír. A kötet mind az orvosi és jogi, mind a teológiai képzésben jól használható.



Balsai István: Szabadon választott


Balsai István kötetének első részében egy vele készült interjút olvashatunk Pindroch Tamás kérdései nyomán. Ebből hiteles képet kapunk a Kádár-korszak utolsó évtizedéről, arról a helyzetről, amelyben az ügyvédi pályán élők töltötték hétköznapjaikat, s amely egy szűk rést engedett a szabadabb gondolkodásra. Az interjú bepillantást enged a kibontakozó MDF-mozgalom munkájába, majd párttá alakulása után a társadalomban betöltött szerepébe. Kevesen tudtak az Ellenzéki Kerekasztal-, majd a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon történtekről. Azért is értékes forrás Balsai István beszámolója, mert ő nemcsak passzívan volt jelen e tárgyalások során, hanem cselekvő részese is volt azoknak. Az új választójogi törvény kidolgozását jórészt neki köszönhetjük, és e szakmai feladaton túl is alkotó résztvevője volt a nagyon fontos egyeztetéseknek. A könyv második felében bőséges válogatást találunk Balsai István parlamenti vitaindítóiból és egyéb felszólalásaiból.


Maia Szalavitz, Bruce D. Perry: A ketrecbe zárt fiú - és más történetek egy gyermekpszichiáter jegyzetfüzetéből


Mit tanulhatunk a traumát átélt gyerekektől a veszteségről, a szeretetről és a gyógyulásról?

Mi történik, ha egy kisgyereket trauma ér? Hogyan hat a bántalmazás az agyra képes-e meggyógyulni? Bruce Perry páciensei elképzelhetetlen rémségeket éltek át: népirtást, szüleik meggyilkolását, családi erőszakot, szekrényben és ketrecben, világtól elzárt szektában töltött éveket. A kiváló gyerekpszichiáter történetei azt példázzák, hogy a trauma miként hat a gyerekek agyára, hogyan befolyásolja személyiségük alakulását. Ismerteti, milyen kreatív módszerekkel képes enyhíteni a súlyosan traumatizált gyerekek fájdalmát, hogy egészséges felnőttekké válhassanak. A rendkívüli szaktudással és empátiával megírt, szívbe markoló könyv drámai erővel figyelmeztet arra, hogy csak akkor remélhetjük a gyógyulást, csak akkor tudunk segíteni a traumák leküzdésében, a továbblépésben, ha minél jobban megismerjük az agy működését.


Hermann Róbert (szerk.): Vértanúk könyve - A magyar forradalom és szabadságharc mártírjai 1848-1854


1849. október 6-án, Pesten kivégezték Batthyány Lajos grófot, az első felelős magyar miniszterelnököt és Aradon a honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét. Mártíromságukat a közvélemény jól ismeri, ám a történelmi köztudatból nagyobbrészt kihullott a többi vértanú emléke. Pedig nem voltak kevesen: 1848 és 1850 között a forradalomban és szabadságharcban való részvételük miatt mintegy 140 főt végeztek ki a császári hatóságok kötél vagy golyó által. Volt közöttük gróf, báró, falusi tanító és plébános, községi jegyző, vármegyei al- és főispán, képviselő és kormánybiztos, színházi súgó és szabómester, tábornok és közhuszár. Nemzeti összetételük reprezentálta a szabadságharc táborát: többségük magyar volt, de találunk köztük birodalmi és osztrák-németet, szerbet és horvátot, lengyelt és olaszt. A kötet a korszak elismert kutatóinak feldolgozásában nekik és a neoabszolutizmus korában, 1853-1854-ben, a függetlenségi összeesküvésekben való játszott szerepükért kivégzett további mintegy húsz személynek állít emléket.


Balogh Júlia: Szent Mihály havától Kiasszony haváig - Jeles napokhoz fűződő néphagyományok


Ez az összefoglalás naptári sorrendben ad áttekintést a jeles napokhoz fűződő néphagyományokról. Népünk az esztendő egyes napjait különböző hagyományokkal emelte ki a dolgos hétköznapok egyhangúságából. A természetnek változatosságában is szigorú rendjében, az esztendő el nem halasztható dologtevésében ezek jelentették a pihenést, az erőgyűjtést az elkövetkező feladatokra.

A természet örök körforgásában tavaszi megújulásában és őszi pusztulásában, nyári gazdagságában és téli álmában az esztendő a legkisebb egység. Népszokásainkat hosszú évszázadok és nemzedékek alakították és adták a következőknek örökségül, miközben eredeti értelmükből és célzatukból sokat vesztettek.



Ursula Stumpf: Gyógynövények és mérgező hasonmásaik

Ehető vagy mérgező? Ez a természetkalauz abban kíván segítséget nyújtani, hogy teljes biztonsággal meg tudjuk különböztetni a legfontosabb gyógy-növényeket hatástalan vagy mérgező hasonmásaiktól és el tudjuk kerülni a tévedéseket.

- 90 gyógynövény és 60 hatástalan, ... - begyűjtés szerinti sorrend - a gyógynövények és mérgező hasonmásaik összehasonlítása - a nehezen felismerhető, fehér virágú ernyősvirágzatúak egyértelmű megkülönböztetése Könnyen kezelhető és megbízható természetkalauz mindazoknak, akik használni szeretnék a természet gyógyerejét! EndFragment



Tari Annamária: Ki a fontos: Én vagy Én?


Manapság nem könnyű gyereket nevelni, tanítani, párkapcsolatban élni vagy épp párkapcsolatot kialakítani, s emellett lépést tartani a korral. Épp azt az időszakot éljük, amikor összefonódik az online és az offline tér, amelyben nehéz megtalálni az arany középutat.

A népszerű pszichológusnő legújabb könyve a nárcizmus mindennapi megnyilvánulási formáiról szól. Vajon már észre sem vesszük, hogy önzőbbek lettünk, mert hozzászoktunk a bennünket körülvevő nárcizmushoz? Ennek legsúlyosabb következménye, hogy a kapcsolatok kevésbé lesznek fontosak számunkra.

Egy olyan társadalomban, ahol mindenkinek önmaga számít leginkább, kapcsolataink hőfoka szükségszerűen csökken, s vele együtt az empátiánk is. Mindenki sikeres és boldog akar lenni, ami természetes igény, miközben a szülők és tanárok érzik, hogy változnak a gyerekek, a szokások, a normák. Így egy érzelmileg nehezülő világban kell összehangolni az otthoni érzelmi nevelést és az iskolai viselkedést az X generáció pszichés állapotával, valamint az Y és Z generáció érzelmi szükségleteivel. Nem nehéz belátnunk, hogy mindenki részéről szükség lenne aktív részvételre, mert egyedül már senki nem tudja megváltani a világot.


Tari Annamária, Horváth Gergely: Rád találni - 2x33 gondolat a párkapcsolatról és a romantikaképünkről


Egyetlen társban találhatunk boldogságot? Létezik egyetlen? Hogyan maradhatunk meg tiszta embernek a párkapcsolatok viharában? Mit jelent az egyéjszakás kaland? (Mit jelent a férfinak, mit egy nőnek?) Hogyan kísért az exek szelleme egy szerelemben? Miért vagyunk hűségesek, miért leszünk hűtlenek? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett Tari Annamária és Horváth Gergely a Dívány.hu portál Kettő látás című sorozatában. A Rád találni szerzőpárosa a társas létezés lélektanába és hétköznapi gyakorlatába vezeti be az olvasót.

Különleges párkapcsolati szótár ez a könyv. A fiatalság mámoráról - nem csak fiataloknak.



Széky János: Bárányvakság - Hogyan lett ilyen Magyarország?


A Bárányvakságban azt próbáltam földeríteni, hogy az 1980-as évek végének erős, népes, magabiztos, összességében nyugatos, a diktatúrától szabadulni akaró magyar középosztálya és a középosztályba emelkedni akarók tömege miért mondott le már demokratikus viszonyok között oly nagy mértékben az autonómiáról. Miért vetette bele magát az állam ölelő karjába (főleg egy ennyire rossz hatásfokú államéba)?






Vallás

Pál Ferenc: Tükör által világosan


Sokak álma válik azzal valóra, hogy Pál Ferenc előadásai végre nem csak hallhatóak, de olvashatóak is. Sorozatunk első kötetében a szerző a kezdeti életszakaszok jelentőségét mutatja be a bizalom és a tágabb értelemben vett hit kialakulásának folyamatában, és azt, hogy az ebben az időszakban szerzett sebzettségeink milyen hatással lehetnek felnőtt életünkre. Hogyan befolyásolják gondolkodásunkat, önmagunkhoz és embertársainkhoz fűződő kapcsolatainkat, illetve mindennek mélyén: viszonyulásunkat a transzcendenciához.


Kiemelt híreink
Legfrissebb híreink
bottom of page